Принцип «спочатку людина»

Принцип «спочатку людина»
148206 ПЕРЕГЛЯДІВ

Принцип «спочатку людина» 

Для безбар’єрної мови є таке просте правило, яке звучить так: «спочатку говоримо про людину, а не про її риси». Тобто у фразах та висловах спочатку згадуйте людину, а далі вже її ознаки, якщо це потрібно. Це підхід до взаємодії з іншими людьми, який ставить людину в центр уваги та передбачає, що ми повинні завжди пам'ятати про те, що всі люди є особистостями з власними потребами, інтересами та цінностями. 

 

Наприклад, людина з інвалідністю, людина з ДЦП, людина з синдромом Дауна. Якщо ж ми говоримо, наприклад, «інвалід», ми по суті знеособлюємо людину, зводимо її особистість до якоїсь одної характеристики. Але насправді ж це не так. 

Усі ми значно більше, ніж якась одна ознака. 

 

Дотримуючись принципу «спочатку людина», ми можемо покращити якість наших відносин з іншими людьми. Ми можемо стати більш співчутливими, розуміючими та емпатичними,  можемо бути більш ефективними в нашій роботі та житті в цілому. 

Ось кілька порад, як дотримуватися принципу «спочатку людина»: 

Уникайте стереотипів і суджень.  

Слухайте уважно.  

Будьте відкриті до інших точок зору.  

Будьте терплячі. 

 

Дотримуючись принципу «спочатку людина», ми можемо зробити світ кращим та створити більше співчуття, розуміння та взаємоповаги один до одного.

Мої відео